SVS'65 doet koploper Brakel pijn met gelijkspel

1 - 1

Brakel 1

4e klasse D

2 februari 2019 15:00

De wedstrijden tegen Brakel zijn voor SVS’65 altijd beladen potjes. Ook nu werd het een pittige strijd, waarin de Spijkenaren al vanaf minuut achttien de 1-0 van Maikel van Schaften verdedigden. Pas in de 91e minuut viel notabene uit een strafschop de gelijkmaker. Dit terwijl Sam Muilenburg kort daarvoor twee keer de kans kreeg om de zege in veilige haven te schieten.

SVS’65 miste enkele basiskrachten als Bart van Andel, Brian Bot en de geopereerde doelman Raymon Kaarsemaker. Ook Brakel miste met keeper Christian van der Zalm, handenbindertje Aron van Andel en linksback Arjan van de Werken een aantal sterkhouders. Aan Spijkse zijde betekende dit onder andere dat Joey van der Haar (terug van blessure), geroutineerde goalie Dimitri Versluis en Sam Muilenburg mochten beginnen. Dan naar de wedstrijd, waarin SVS’65 al vroeg kansrijk werd. Na zo’n tien minuten zette Ferdi Scheurwater voor op Sam Muilenburg. De aanname van de jonge spits was perfect en hij kon vanaf een meter of tien uithalen. Hij liet de grote kans echter onbenut door naast te knallen. Aan de andere kant moest Dimitri Versluis optreden door een hard schot uit zijn korte hoek te ranselen.

In tegenstelling tot de uitwedstrijd had Brakel het betere van het spel en was het continu oppassen in de omschakeling met de snelle spitsen en flanken van SVS’65. Zo kon het in de achttiende minuut gebeuren dat SVS’65 een vrije trap snel en kort nam en de uitploeg hier enigszins stond te slapen. Ferdi Scheurwater gaf een afgemeten voorzet en zag die uitstekend binnen gekopt worden door Maikel van Schaften: 1-0. De koploper stond op achterstand en diende een tandje bij te schakelen. Dat werd een half tandje, want de gastheren konden in het verloop van de eerste helft gemakkelijk stand houden. Wel ontsnapte men toen topschutter Jasper Gouda Quint een open kopkans langs de verkeerde kant van het aluminium knikte. SVS’65 zag Bennie Boeijink nog in de handen schieten van Rens Drost. Overigens zagen beide ploegen ook nog geheel terecht een doelpunt afgekeurd worden wegens respectievelijk een overtreding en buitenspel.

In de Brakelse kleedkamer van Hans de Jong waren er ongetwijfeld harde woorden gevallen. De roodwitten voerden het tempo in het tweede bedrijf dan ook duidelijk de hoogte in. De backs van Brakel gingen erg diep staan en dat betekende heel veel loopwerk voor halfspelers Van Schaften en Brood. Ondanks het veldoverwicht kon SVS’65 het ook nu redelijk simpel gesloten houden in de achterhoede. Een hoop voorzetten vanaf de zijkant zorgde mede dankzij goed keeperswerk van Versluis voor weinig resultaat. Ook een zwabberende vrije trap van specialist Sten Pijlman verdween in de handen van de doelwachter. SVS’65 zag na een minuut of zeventig wel doelpuntenmaker Van Schaften uit de wedstrijd verdwijnen met een hamstringblessure. José van de Ven bracht daarom Jerzy Timmermans. Kort daarvoor was aanvoerder Scheurwater gewisseld voor Mark Baegen, die voor meer duelkracht moest zorgen op het centrale middenveld.

Het laatste kwartier brak aan en daarmee stegen eveneens de spanning, emoties en vermoeidheid. De derde wissel werd een feit toen Joey van der Haar er bij moest gaan zitten met kramp. Stefan Engels kwam hem aflossen. Brakel begon steeds meer risico te nemen waardoor een enorme ruimte achter de defensie kwam te liggen. Sam Muilenburg werd in de 82e minuut dan ook maar eens de diepte ingestuurd. Hij ging alleen op keeper Drost af, maar begon te twijfelen en liet een verdediger terug komen. Deze kapte hij uit, maar zag zijn poging alsnog gekraakt worden. Nog geen 300 seconden later kreeg hij een herkansing. Vanaf links kreeg hij opnieuw een vrije doortocht. De doelman stond compleet uit positie en Muilenburg kon het leer zo binnen schuiven. Hij maakte echter de verkeerde keuze door een veel te scherpe bal breed te geven op de naast hem mee gelopen Robin IJsselstijn. Zo werden twee enorme kansen om zeep geholpen en trad een oude voetbalwet in werking. In de 91e minuut vond er een heuse scrimmage plaats voor het Spijkse doel. De bal werd opnieuw ingepompt waarna men nogal een domme handsbal maakte en de bal terecht op de stip verdween. Gouda Quint benutte het buitenkansje: 1-1. In de twaalf (!) minuten resterende en spannende blessuretijd trokken beide ploegen alles uit de kast om alsnog drie punten binnen te slepen. Het mocht echter niet baten, de gelijke stand bleef op het scorebord staan.

Vooraf had SVS’65-trainer José van de Ven tevreden geweest met een gelijkspel. Toch heerste er bij zijn ploeg en hem teleurstelling. ‘Gezien het spel is dit zeker terecht, maar we vergeten in de slotfase om Brakel de nekslag te geven. Brakel had het betere veldspel, maar desondanks kregen ze zelf ook niet echt opgelegde mogelijkheden.’

De Brakelse coach Hans de Jong, die sprak over een ‘betonhard kunstgrasveld’, was na afloop optimistisch. ‘Mijn jongens hebben vandaag prima gespeeld, dus ik kan ze weinig verwijten. Spijk-uit blijft een moeilijke pot. Dan kom je ook nog eens op achterstand en wil de bal maar niet goed vallen. Gezien de risico’s die we namen in de slotfase hadden we hier ook zomaar kunnen verliezen.’

Opstelling SVS’65: Dimitri Versluis, Tjerry van den Berg, Joey van der Haar (Stefan Engels), Jorn Meijerink, Max Vrolijks, Maikel van Schaften (Jerzy Timmermans), Bennie Boeijink, Ferdi Scheurwater (Mark Baegen), Ryan Brood, Robin IJsselstijn, Sam Muilenburg