Datum

3 februari 2018 15:00

Accommodatie

Onbekend

SVS’65 hield zaterdag lang stand tegen titelkandidaat VVAC. De thuisploeg scoorde net voor het ingaan van het laatste kwartier de openingstreffer. Direct lieten de Spijkenaren de koppies op onbegrijpelijke wijze hangen. VVAC profiteerde maximaal van de mentale knak en liep uit naar 4-0.

Nog voor de wedstrijd was het al miserie voor de bezoekers. Henk Donga diende zijn basisopstelling te wijzigen toen rechtsback Stefan Engels geblesseerd raakte. De niet geheel fitte Thymen Staal was zijn vervanger. Tot overmaat van ramp kreeg goalie Raymon Kaarsemaker te kampen met rugklachten, maar hij zou toch beginnen en uiteindelijk de wedstrijd volmaken zonder al te veel problemen. Naar de wedstrijd dan. Ook in de return ging VVAC van start met hoog druk zetten en het vroeg afjagen. Het was dan ook niet verrassend dat de gastheren de eerste grote kans kregen. Over de rechterkant ontsnapte een VVAC’er. Zelf schieten was de beste optie, maar tot opluchting van SVS’65 koos hij voor de slechtst denkbare keuze: breed leggen. De aanval kon ternauwernood verijdeld worden en men kreeg in de tegenstoot zelf een kans. Deze mogelijkheid was echter niet besteed aan Maikel van Schaften.

VVAC had veel meer balbezit en was vaak dreigend aanwezig op de helft van de Spijkenaren. De in het rood spelende SVS’ers begaven zich ook genoeg op de vijandelijke helft, maar de scherpte in de eindpass ontbrak. Zodoende kreeg VVAC de beste kansen in het laatste gedeelte van de eerste helft. De spits, die qua gestalte in de buurt kwam van Peter Crouch, kreeg twee voorzetten op een presenteerblaadje. De eerste volleerde hij over en de tweede besloot hij te koppen, recht in de handen van keeper Kaarsemaker. SVS’65 bleef dus relatief gemakkelijk stand houden. Ook een afstandsschot vlak voor rust, inclusief verraderlijke stuit, was niet genoeg om de doelman in de problemen te brengen. Met de welbekende brilstand gingen de ploegen aan de welverdiende thee.

Ook na rust zagen de verkleumde toeschouwers hetzelfde schouwspel als in de eerste helft. SVS’65 probeerde met lange ballen spitsen Jeremy de Vries en Maikel van Schaften te bereiken, maar zij hadden het in de tweede helft een stuk lastiger in de duels. Vooral de als aanspeelpunt dienende De Vries werd uitstekend verdedigd. De wedstrijd werd van beide kanten harder en kabbelde zo voort. Tot aan aanvang van het slotkwartier. Tom den Besten vond plots een gaatje na het nodige kappen en draaien. Via twee Spijkse touchés verdween zijn schot achter de verraste Kaarsemaker. SVS’65 diende uit zijn kot te komen en dat leverde een vrije trap op op een gevaarlijke plek. Bram Pons zette zich achter de bal en leek het speeltuig binnen te krullen. Matthijs de Hoop liet echter met een fantastische save zien een meer dan aardige keeper te zijn. Direct hierna diende Brian Bot zich te laten wisselen met een hamstringblessure voor jeugdspeler Mark Baegen.

Waar je zou verwachten dat SVS’65 moed zou putten uit de poging van Pons gebeurde het tegenovergestelde. Nog geen vijf minuten na de 1-0 lag de 2-0 al in het mandje. De vechtlust was weggeëbd uit de Spijkse lichamen en daar maakte invaller Bob van Oosterhout dankbaar gebruik van. In een tijdsbestek van nog geen kwartier scoorde VVAC vier keer. Opnieuw Den Besten en Oosterhout scoorden na vlot uitgespeelde aanvallen. Dient wel gezegd te worden dat SVS’65 vanaf de 1-0 met een verdediger minder speelde en één tegen één acteerde versus de VVAC voorhoede. In de korte blessuretijd was er nog wel applaus voor de poging van Jelle de Poorter, ingevallen voor Jerzy Timmermans. Zijn prachtige lob had een beter lot verdiend dan het treffen van de lat. Een eretreffer zat er dus niet in waarna een 4-0 stand op het wedstrijdformulier werd ingevuld.

Henk Donga kon leven met de nederlaag voor zijn ploeg. ‘Hier winnen had alleen maar bonus geweest. Tot die 1-0 hielden we aardig stand, maar creëren zelf bijna niks. Na de openingstreffer proberen we nog wel wat forceren. Het geloof was er bij de meesten echter al uit en dan loop je nog onnodig tegen een groot verlies aan.’ VVAC-trainer Marten Boverhof zag dat zijn ploeg het lange tijd lastig had. ‘SVS’65 is een prima elftal en met de nodige strijd in hun team zijn ze lastig te verslaan. Met veel bewegende mensen poogden we ze kapot te spelen. Dat kwam pas in de tweede helft tot uiting. We hebben vandaag een echte teamprestatie geleverd.’

Opstelling SVS’65: Raymon Kaarsemaker, Thymen Staal, Brian Bot (Mark Baegen), Ferdi Scheurwater, Ruben Vrolijks, Jerzy Timmermans (Jelle de Poorter), Bennie Boeijink, Bram Pons, Ryan Brood, Maikel van Schaften, Jeremy de Vries